Opodatkowanie małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce - Rydzewska Barbara (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja obciążeń podatkowych i para podatkowych wpływającymi na funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw prowadzących działalność gospodarczą. Koszty jakie ponoszą firmy tego sektora mają duży wpływ na ich istnienie i rozwój. Małe i średnie przedsiębiorstwa posiadają znacznie gorszą pozycje na rynku w porównaniu z dużymi firmami. Wiąże się to z siła przetargową dużych podmiotów, ich możliwościami finansowymi, dostępem do rynku kapitałowego oraz innych źródeł finansowania. Biorąc pod uwagę role małych i średnich przedsiębiorstw w gospodarce, istnieje potrzeba wyrównania pozycji sektora niewielkich podmiotów w stosunku do dużych przedsiębiorstw. Wspieranie małych i średnich przedsiębiorstw nie może odbywać się poprzez mechanizmy rynkowe, w związku z czym rola pomocy powinna spoczywać przede wszystkim na państwie. Kształtowanie przez państwo systemu podatkowego jest jedną z możliwości wspierania małych i średnich przedsiębiorstw. Hipoteza badawcza zakłada, że polityka podatkowa wobec małych i średnich przedsiębiorstw nie jest skuteczna, a poszczególne instrumenty podatkowe nie zawierają specyficznych rozwiązań mogących stymulować rozwój tego sektora. Małe i średnie przedsiębiorstwa stanowią najliczniejszą grupę podmiotów w gospodarce. Pojawiają się one we wszystkich gałęziach przemysłu. Pełnią ważną role w gospodarce wpływając na wzrost gospodarczy, konkurencyjność, zmiany struktury gospodarczej oraz wielkość bezrobocia. Ze względu na niewielkie rozmiary swojej działalności mają duże znaczenie swego istnienia na szczeblu lokalnym. Przypisywana jest im duża rola w gospodarce rynkowej, a wynika to ze specyficznych cech niewielkich przedsiębiorstw, które powodują, że podmioty te szybko przystosowują się do zmiennych warunków rynkowych, cechują się mobilnością i elastycznością dzięki czemu mają możliwość przeprowadzania szybkich zmian profilu działalności gospodarczej. Wspieranie rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw to istotny czynnik wzrostu gospodarczego każdego kraju. Jednym z instrumentów, które mają wpływ na rozwój przedsiębiorstw jest polityka podatkowa, która w szczególny sposób wpływa na małe i średnie przedsiębiorstwa. Sektor ten jest bardzo czuły na wysokość opodatkowania, co jest spowodowane mniejszymi możliwościami finansowymi w porównaniu z dużymi przedsiębiorstwami. Decyzje rozwojowe w małych i średnich przedsiębiorstwach są w dużej mierze uzależnione od prowadzonej przez państwo polityki fiskalnej. Przekonanie przedsiębiorców i często słuszne, że prowadzona przez państwo polityka fiskalna ma charakter tymczasowy wpływa bardzo negatywnie na rozwój przedsiębiorstw powodując wstrzymanie się przedsiębiorców od podejmowania decyzji mających wpływ na funkcjonowanie i rozwój działalności gospodarczej. Jeżeli każda decyzja ma być podejmowana świadomie i bez zbędnego ryzyka ważnym by było spełnianie postulatu stabilności i wiarygodności polityki fiskalnej.
Taxation of the small and medium enterprises in Poland
Keywords: sektor MŚP; podmioty gospodarcze; finansowanie MŚP; kredyty; leasing; faktoring; franchising; Venture Capital; polityka podatkowa wobec MŚP; podatek dochodowy od osób fizycznych; ulgi podatkowe; VAT; podstawa opodatkowania; stawki podatku