Podpis elektroniczny – nowoczesne narzędzie bezpiecznej komunikacji - Porębski, Piotr (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest analiza prawnych i technicznych aspektów podpisu elektronicznego oraz jego praktyczne wykorzystanie w życiu codziennym. W tym celu przeprowadzono badanie pozwalające określić rolę podpisu elektronicznego w społeczeństwie. Z uwagi na różnorodność zagadnień praca została podzielona na pięć rozdziałów. Pierwsze trzy rozdziały przedstawiają istotę, zasady funkcjonowania oraz prawne aspekty podpisu elektronicznego. Czwarty rozdział został poświęcony jego praktycznemu zastosowaniu. Część badawczą zawarto w ostatnim piątym rozdziale. Celem przeprowadzonego badania było poznanie opinii lokalnego społeczeństwa na tematy związane ze stosowaniem podpisu elektronicznego. Przedmiotem badań byli petenci Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu oraz studenci Wyższej Szkoły Biznesu – National- Louis Univeristy w Nowym Sączu. Badanie przeprowadzono w dniach 19-22 listopada 2012 roku. Badanie przeprowadzono za pomocą ankiety, której zasadnicza część zawierała pytania dotyczące stanu wiedzy na temat podpisu elektronicznego. Celem badania było znalezienie odpowiedzi między innymi na pytania: • Czy poziom wykształcenia ma wpływ na znajomość zasad działania podpisu elektronicznego? • Czy wiek ma wpływ na znajomość zasad działania podpisu elektronicznego? • Czy poziom wykształcenia ma wpływ na stosowanie podpisu elektronicznego? • Czy wiek ma wpływ na stosowanie podpisu elektronicznego? • Czy stosowanie podpisu elektronicznego ma wpływ na przekonanie o jego bezpieczeństwie? Właściwe wykorzystanie podpisu elektronicznego jest możliwe jedynie w sytuacji odpowiedzialnego (bezpiecznego) używania. Używany zgodnie z przedstawionymi regułami e-podpis jest bezpiecznym narzędziem komunikacyjnym.
Electronic signature – a modern tool of secure communication
Keywords: podpis elektroniczny; prawo; kryptografia; kryptologia; bankowość