Efektywność aktywnych form przeciwdziałania bezrobociu w Polsce na przykładzie powiatu dąbrowskiego - Mendys, Magdalena (My University, 2012)
Tematem pracy jest efektywność aktywnych form przeciwdziałania bezrobociu w Polsce na przykładzie powiatu dąbrowskiego. W pierwszym rozdziale pracy przedstawiono definicję bezrobocia oraz sposób jego pomiaru. W dalszej części przedstawiono przyczyny i rodzaje bezrobocia oraz skutki bezrobocia zarówno od strony społecznej, jak i ekonomicznej. Drugi rozdział poświęcony został formom wsparcia bezrobotnych w polskiej polityce rynku pracy. Przedstawiono zasady funkcjonowania instytucji i instrumentów rynku pracy, a także scharakteryzowano aktywne i pasywne formy ograniczania bezrobocia. Dokonano także analizy efektywności instrumentów rynku pracy w Polsce realizowanych w latach 2007 – 2010. W rozdziale trzecim przedstawiono metodologiczne podstawy badań. Dla potrzeb pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, jako technikę badawczą wybrano ankietę. Postawiono hipotezę: pogarszającej się efektywności zatrudnieniowej i kosztowej aktywnych form polityki rynku pracy towarzyszy coraz trudniejszy dostęp do nich dla bezrobotnych szczególnie na obszarach słabiej rozwiniętych, oraz sformułowano problem badawczy: które formy aktywizacji zawodowej osób bezrobotnych w powiecie dąbrowskim w latach 2006 -2010 były najbardziej efektywne? Czwarty rozdział obejmuje analizę bezrobocia w powiecie dąbrowskim w latach 2006 -2010. Dokonano w nim również oceny efektywności instrumentów aktywizacji zawodowej realizowanej przez Powiatowy Urząd Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej, a także sposób ich finansowania. Zaprezentowano także wyniki z przeprowadzonych badań własnych. Wyniki badań wykazały, że najbardziej efektywną formą aktywizacji bezrobotnych okazały się prace interwencyjne, staże oraz szkolenia. Do napisania pracy wykorzystano literaturę przedmiotu, akty prawne, dane Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, Powiatowego Urzędu Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej i Urzędu Statystycznego w Krakowie oraz strony internetowe.
The effectiveness of active forms of the unemployment counteraction in Poland as exemplified by Dąbrowa Tarnowska district
Keywords: bezrobocie; przyczyny bezrobocia; rynek pracy; polityka rynku pracy; przeciwdziałanie bezrobociu