Wpływ elementów systemów procesu motywowania pracownika na wzrost efektywności pracy analiza zagadnienia w oparciu o opinie pracowników firmy "PROSPONA" - Matras Joanna (My University, 2008)
Motywacja jest nieodłączną częścią ludzkiej egzystencji i towarzyszy człowiekowi już od zarania dziejów, nawet jeśli sam człowiek nie do końca ma świadomość tego, czym tak naprawdę ona jest. W stale rozwijającym się świecie, potrzeby ludzkie nabierają zupełnie innego znaczenia, gdyż to co dawniej było trudne do zdobycia na dzień dzisiejszy jest standardem i tak oto wraz z postępem świata, postępowi uległy potrzeby człowieka, które z kolei stanowią fundament jego życia. Im większe pragnienia, tym silniejsza motywacja, by je zaspokoić, dlatego też bardzo ważne jest właściwe użytkowanie i ukierunkowywanie energii drzemiącej w każdym z nas. W niniejszej pracy szczególną uwagę poświecono motywacji w pracy, ponieważ praca stanowi ważny element bytu ludzkiego i bardzo często to właśnie dzięki niej możliwe jest zaspokajanie potrzeb (szczególnie tych ekonomicznych) i realizacja postawionych przez człowieka celów. To jak ta praca wygląda i na ile jest ona satysfakcjonująca zależy nie tylko od samego człowieka ale i również od organizacji, w której on pracuje.
The influence of motivational systems on work effectiveness; research based on the employees’ opinions from "PROSPONA" Company
Keywords: psychologia procesu motywowania; motywacja; teoria potrzeb; teorie uczenia się; diagnoza motywacji; efektywność pracy; psychologia pracy; motywowanie pracowników; firma "Prospona"