Rola promocji w procesie budowania i podtrzymywania wizerunku miasta Tarnowa - Bałut, Jowita (My University, 2009)
Przedmiotem prowadzonych rozważań w pracy jest rola promocji w procesie budowania i podtrzymywania wizerunku miasta Tarnowa. Podstawowym problemem w niniejszej pracy jest ukazanie i przybliżenie pojęcia promocji w mieście i jej instrumentów oraz pokazanie, jaką rolę promocja odgrywa w przykładowym mieście Tarnowie. Władze miasta chcące zachować pozytywny wizerunek wśród mieszkańców czy inwestorów oraz chcące przyciągnąć uwagę potencjalnych klientów miasta, powinny duży nacisk kłaść właśnie na promocję. W pracy próbowano obronić tezę, że za pomocą promocji można kształtować poszczególne elementy postaw człowieka a dokonanie zmian w środowisku lokalnym jest możliwe jedynie wówczas, gdy dane przedsięwzięcie uzyska akceptację i poparcie społeczne. Poprzez charakterystykę struktury organizacyjnej, promocja może nie tylko informować czy aktywizować, ale kreować wizerunek, czyli pozytywny obraz miasta. Problem promocji i reklamy wymaga ciągłych systematycznych badań, gdyż nie jest on w pełni doceniony przez mieszkańców. Ocena tego problemu może pomóc włodarzom miasta w uświadomieniu co należy zrobić, aby przygotować do pozytywnej aktywizacji mieszkańców oraz nauczyć dokonywania wyborów zachowań akceptowanych społecznie. Praca składa się z 3 rozdziałów. W rozdziale pierwszym dokonano ogólnej charakterystyki miasta Tarnowa, zwyczaje, położenie, historię Tarnowa oraz przybliżono znane i zasłużone postacie dla miasta. W drugim rozdziale przedstawiono pojęcie promocji w ujęciu różnych autorów, jego zakres, strukturę oraz funkcje. Trzeci rozdział stanowi analizę empiryczną i przedstawia promocję miasta Tarnowa. W rozdziale tym omówiono i przybliżono wizerunek miasta i administracji samorządowej oraz wyniki badań przeprowadzonych wśród mieszkańców miasta na odstawie ankiety „Jaki jest Tarnów?” Autorka zdaje sobie sprawę, że praca nie odzwierciedla w pełni badanego problemu, przedstawione dociekania oparte na analizie literatury przedmiotu i badań ankietowych, dają pewien obraz promocji miasta Tarnowa.
The role of promotion in the process of creating and preserving the image of the city of Tarnow
Keywords: promocja; reklama; promocja miasta; wizerunek miasta