Wykorzystanie sprawozdania finansowego w procesie analizy sytuacji przedsiębiorstwa - Kiwior, Grzegorz (My University, 2013)
Celem pracy jest ocena sytuacji kapitałowej przedsiębiorstwa Tauron Polska Energia S.A. przy pomocy analizy finansowej przeprowadzonej na podstawie sprawozdań finansowych. Analizą objęty został okres od 1.01.2009 r. do 31.12.2012 r. Rozdział pierwszy zawiera wyjaśnienie terminu analizy finansowej oraz jej podstawowych narzędzi. W rozdziale drugim omówiono pojęcie sprawozdania finansowego, a także charakterystykę poszczególnych jego składników. W trzecim rozdziale przedstawiono wykorzystanie analizy wskaźnikowej w ocenie sytuacji przedsiębiorstwa, z uwzględnieniem poszczególnych jej rodzajów. Rozdział czwarty przeznaczony został do przedstawienia przedsiębiorstwa Tauron Polska Energia, jego genezy oraz charakterystyki działalności. W ostatnim, piątym rozdziale dokonano analizy finansowej wspomnianej jednostki. Rozdział ten zawiera również wnioski ze sporządzonej analizy. Głównymi źródłami, które zostały wykorzystane podczas pisania pracy, jest literatura z zakresu analizy oraz sprawozdawczości finansowej. W pracy wykorzystano również dane z Ustawy o Rachunkowości. Podstawowe informacje dotyczące badanego przedsiębiorstwa zaczerpnięto z jego strony internetowej oraz zamieszczonych na niej skonsolidowanych sprawozdań finansowych.
The use of the financial statement in the process of analysing the situation of an enterprise
Keywords: analiza finansowa; sprawozdanie finansowe; bilans; rachunek zysków i strat; analiza wskaźnikowa