"W poczekalni do Unii Europejskiej" - szanse i zagrożenia dla Polski przy wejściu do UE w ocenie tygodników „Wprost”, „ Najwyższy Czas” oraz miesięcznika „Dziś” (1997 – 2000) - Zdańska Barbara (My University, 2000)
Celem pracy jest ukazanie sposobu przedstawiania w polskiej prasie potencjalnych zagrożeń, jakie stwarza integracja Polski z Unią Europejską. Analizą objęto trzy tytuły gazet o odmiennych orientacjach, adresowane do różnych typów czytelników: „Wprost”, „Najwyższy Czas” oraz „Dziś”. Opisano główne założenia Układu Europejskiego oraz uregulowania wpływające na pozycję Polski na Jednolitym Rynku Europejskim. Opisano korzyści i zagrożenia w procesie integracji Polski z Unią Europejską. Przedstawiono ewolucję postaw Polaków wobec integracji z Unią Europejską.
Keywords: Unia Europejska; integracja Polski z Unią Europejską; zagrożenia; ewolucja postaw wobec integracji z Unią Europejską