Wykorzystanie funduszy unijnych w mieście Dębica po wejściu Polski do Unii Europejskiej - Kucharska, Edyta (My University, 2009)
Niniejsza praca składa się z trzech rozdziałów, wstępu i zakończenia. W pierwszym rozdziale przedstawiono politykę regionalną Unii Europejskiej, jej ewolucję w poszczególnych latach, jak również definicję regionu oraz kategoryzację zwaną klasyfikacją NUTS. Ważnym elementem polityki regionalnej są również jej zadania i cele, które zmieniały się wraz z jej reformą. W niniejszej pracy porównano również źródła finansowania polityki strukturalnej w nowym okresie programowania (to jest 2007 – 2013), jak i w latach 2000-2006. Przedstawione również zostały instrumenty inżynierii finansowej, które również stanowią ważną rolę w polityce regionalnej. Aby lepiej przedstawić ewolucję polityki regionalnej zamieszczono również informację o inicjatywach wspólnotowych, które obowiązywały do 2006 roku. W rozdziale drugim zawarto i scharakteryzowano poszczególne fundusze strukturalne 2007–2013 oraz Fundusz Spójności. Przedstawiono różnice pomiędzy tymi funduszami. Scharakteryzowałam poszczególne etapy programowania w nowej perspektywie, jak również programy operacyjne 2007–2013 i ich podział na poszczególne regiony Polski. Rozdział trzeci zawiera rys historyczny miasta Dębica, stan obecny miasta i okolic. Celem pracy jest ukazanie struktury zatrudnienia, poziomu bezrobocia oraz wykształcenia w gminie Dębica, jak również mocne i słabe strony oraz szanse i zagrożenia poszczególnych obszarów gminy Dębica. Przedstawiono również zadania strategiczne, które pozwolą na to aby gmina mogła osiągnąć pozytywny kierunek rozwoju. Ostatnim punktem pracy jest przedstawienie projektu „Więcej Szans w Powiecie Dębickim”, który jest realizowany przez Powiatowy Urząd Pracy w Dębicy od 1 lutego 2008 roku ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
The absorbtion of the EU Funds by the city of Dębica after 2004
Keywords: fundusze unijne; polityka regionalna UE; Fundusz Spójności