Czynniki sukcesu polskich przedsiębiorstw na rynku niemieckim na podstawie firm KLER GmbH i ORLEN Deutschland AG - Kramarska Magdalena (My University, 2005)
Celem pracy jest analiza czynników sukcesu polskich przedsiębiorstw na rynku niemieckim na podstawie firm KLER GmbH i ORLEN Deutschland AG. Opisano opisuje współpracę bilateralną Polski i Niemiec w świetle teorii handlu zagranicznego. Przedstawiono istotę handlu zagranicznego, jego formy, bariery wejścia na rynki zagraniczne, a także ryzyko, jakie niesie za sobą inwestowanie za granicą. Zaprezentowano uwarunkowania dostępu polskich przedsiębiorstw do rynku niemieckiego, opisano kondycję gospodarczą Polski i Niemiec, ich wzajemne relacje oraz polskie specjalności eksportowe. Przedstawiono profile firm Kler GmbH i Orlen Deutschland AG oraz opisano czynniki sukcesu tych firm na rynku niemieckim.
Keywords: handel zagraniczny; rynek międzynarodowy; inwestycje zagraniczne; ryzyko w handlu zagranicznym; cena; produkt; marka; promocja