System motywacyjny w jednostce samorządu terytorialnego na przykładzie Urzędu Miejskiego w Pilźnie - Brzęczek, Piotr (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przybliżenie tematyki związanej z systemami motywacyjnymi oraz zbadanie motywacji pracowników jednostki samorządu terytorialnego. Za materiał badawczy posłużyła nam anonimowo przeprowadzona ankieta, której celem jest poznanie czynników systemu motywacyjnego, jego roli w życiu zawodowym pracowników, a także czynników mających wpływ na kształtowanie się poszczególnych elementów tego systemu. Praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział pierwszy zawiera ogólną charakterystykę motywacji pracowników w organizacji, jej teorie oraz modele. Rozdział drugi poświęcony jest omówieniu systemów motywacyjnych występujących w jednostkach organizacyjnych – płacy, premii oraz pozapłacowych środków pobudzania motywacji. W rozdziale trzecim wykorzystując omówione w poprzednich rozdziałach systemy motywacyjne oraz w oparciu o przeprowadzoną ankietę, zbadano system motywujący pracowników Urzędu Miejskiego w Pilźnie oraz dokonano oceny tegoż systemu motywacyjnego.
The motivation systems in local government units. A case study of a Municipality of Pilzno
Keywords: system motywacyjny; motywowanie pracowników; samorząd terytorialny; Urzęd Miejski w Pilźnie