Strategiczne uwarunkowania systemu rekrutacji pracowników w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu - Nosal Jusytyna (My University, 2007)
Celem pracy jest analiza strategicznych uwarunkowań procesu rekrutacji na podstawie działalności Zakładu Ubezpieczeń Społecznych jako podmiotu administracji publicznej. Potencjał ludzki odgrywa dla organizacji najważniejszą rolę. Jest najbardziej istotnym zasobem mającym znaczenie strategiczne dla przedsiębiorstwa. Zasoby ludzkie mogą być kluczem do sukcesu bądź porażki organizacji. Analiza przedstawionych w niniejszej pracy zagadnień pozwoli na bliższe spojrzenie na tę instytucję ubezpieczeń społecznych w aspekcie organizacyjnym.
Strategic factors in the personnel recruitment system based on the example of Zakład Ubezpieczeń Społecznych in Nowy Sącz
Keywords: strategiczne zarządzanie zasobami ludzkimi; strategie personalne firmy; strategie ilościowe i jakościowe; pozyskiwanie personelu; planowanie zasobów ludzkich; rekrutacja i selekcja; formy zatrudnienia pracowników; umowa o pracę; Zakład Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu