Racjonalność inwestorów w świetle teorii, perspektywy, kosztów utopionych oraz sezonowych anomalii giełdowych - Szurek, Lidia (My University, 2014)
This work is describing in what way investors and ordinary people are surrounded by illusion, as well as are undergoing emotional reactions, usually impulsive which are often at variance with the rational thinking homo oeconomicus. The introduction, and the first chapter are introducing reader to history of behavioral finances starting from the definition by giving the most important examples of the anomalies. One by one, in detail, I am describing the theory of perspective created by Tverski and Kahneman. I am explaining the manner of the decision making by people in conditions of risk. Next I am moving closer to more interesting anomalies appearing among decision-makers, especially on the stock exchange.

Niniejsza praca opisuje w jaki sposób inwestorzy oraz zwykli ludzie ulegają złudzeniom oraz poddają się reakcjom emocjonalnym, zazwyczaj impulsywnym, które często są niezgodne z racjonalnym myśleniem homo oeconomicus. Wstęp oraz pierwszy rozdział przybliżają czytelnikowi pojęcie oraz historię finansów behawioralnych począwszy od definicji poprzez podanie przykładów najważniejszych anomalii skończywszy. Kolejno opisana została szczegółowo teoria perspektywy stworzona przez Tverskiego i Kahnemana, tłumaczy ona sposób podejmowania decyzji przez ludzi w warunkach ryzyka. Co interesujące, jest ona sprzeczna z dominującą w głównym nurcie ekonomii teorią użyteczności oczekiwanej. Następnie przybliżam w tym opracowaniu ciekawsze anomalie występujące wśród decydentów na rynkach światowych, po czym opisuje bardziej szczegółowo wybrane zagadnienia związane bezpośrednio z tematem tej pracy.
The rationality of investors in the light of prospect theory, sunk cost and seasonal stock market anomalies theories
Keywords: finanse behawioralne; teoria perspektywy; anomalie giełdowe; odchylenie; emocje; inwestorzy; nieracjonalność; behavioral finances; prospect theory; stock exchange anomalies; deviation; emotions; investors; irrationality