Zarządzanie projektem europejskim w organizacji pozarządowej - Skiba, Renata (My University, 2013)
Aktywność kapitału ludzkiego dostosowanego do potrzeb rynku pracy pozwala na realizację celu Unii Europejskiej (jako elementu zarządzania polityką regionalną), którym jest zwiększenie spójności ekonomicznej i społecznej w UE i wyrównanie poziomu i jakości życia mieszkańców wszystkich regionów Unii. Aby cele te zrealizować niezbędna jest analiza stanu faktycznego opisana w dokumentach programowych/strategiach (np. Narodowe Strategiczne Ramy Odniesienia - Narodowa Strategia Spójności) oraz instrumenty finansowe (fundusze strukturalne UE czyli Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego i Europejski Fundusz Społeczny oraz Fundusz Spójności). Praca została napisana na podstawie literatury przedmiotu, jej analizy i przygotowania do zrealizowania podjętego tematu oraz treści stron internetowych. Część badawcza pracy jest efektem badań własnych, przeprowadzonych w Fundacji im. Hetmana Jana Tarnowskiego i na podstawie udostępnionej przez Fundację literatury i dokumentów. Całość pracy dopełnia wstęp i zakończenie, spis wykorzystanej bibliografii, dokumentów, ustaw i rozporządzeń, tabel, rysunków i zrzutów ekranowych. Niniejsza praca wskazuje, że aby skutecznie realizować politykę regionalną i wykorzystywać środki UE oraz mieć wpływ na podnoszenie i zmianę kwalifikacji lokalnych społeczności do potrzeb rynku pracy - trzeba profesonalizować organizacje, opierając ich działalność o wiedzę związaną z zarządzaniem projektem i zasobami ludzkimi.
Europen project management in a non – government organization
Keywords: kapitał ludzki; rynek pracy; Unia Europejska; polityka regionalna; jakość życia; zarządzanie projektem; polityka regionalna UE; organizacje pozarządowe