Kulturowe uwarunkowania marketingu międzynarodowego na przykładzie działalności korporacji McDonald's na rynku rosyjskim - Komoliubio Olga (My University, 2004)
Celem pracy jest prezentacja kulturowych uwarunkowań marketingu międzynarodowego na przykładzie działalności korporacji McDonald’s na rynku rosyjskim. Przedstawiono koncepcję marketingu międzynarodowego – istotę, strategie i narzędzia oraz przedstawiono istotę, rodzaje i znaczenie kultury w marketingu międzynarodowym. Opisano kulturową specyfikę rynku rosyjskiego oraz przedstawiono strategię adaptacji korporacji McDonald’s do uwarunkowań kulturowych rynku rosyjskiego.
Keywords: marketing; marketing międzynarodowy; kulturowe uwarunkowania marketingu; strategia marketingu międzynarodowego; narzędzia marketingu międzynarodowego; segmentacja; kultura