Proces rekrutacji i selekcji personelu na przykładzie Huty Szkła Gospodarczego w Ładnej - Korus Agnieszka (My University, 2006)
Jednym z podstawowych warunków powodzenia każdej organizacji jest pozyskanie odpowiedniej liczby pracowników o właściwych kwalifikacjach. Pożądanymi cechami przyszłych pracowników są również odpowiednie predyspozycje i umiejętności oraz pewne pozytywne cechy charakteru niezbędne we współżyciu społecznym i w wykonywanym zawodzie. Od prawidłowego doboru pracowników na stanowiska pracy zależy to, jakim potencjałem ludzkim dysponuje przedsiębiorstwo, jakie będą możliwości jego doskonalenia i rozwoju, poprawa efektywności pracy oraz współdziałania z ludźmi. Proces rekrutacji i selekcji jest sam w sobie interesujący, gdyż niesie ze sobą wiele emocji, poszukiwania w sobie i w organizacji celów wspólnych, tak jak ma to miejsce w całym zarządzaniu personelem. Rekrutacja to nie tylko proces poszukiwania pracownika, to również wyjście na rynek pracy przez przedsiębiorstwo. Celem niniejszej pracy jest ustalenie, na ile system rekrutacji i selekcji w Hucie Szkła Gospodarczego w Ładnej jest właściwy. Przedstawiono rodzaje i metody rekrutacji i selekcji. Nakreślono charakterystykę przedsiębiorstwa Huta Szkła Gospodarczego - historię powstania firmy, strukturę organizacyjną, system zarządzania zasobami ludzkimi w firmie, strukturę zatrudnienia, a także sytuację ekonomiczno-finansowa Przedstawiono procesy rekrutacji i selekcji pracowników jakie były przeprowadzone w Hucie Szkła Gospodarczego w 2005 roku. Opisano stanowiska, na jakie przedsiębiorstwo prowadziło rekrutację, z jakich korzystano źródeł, metod rekrutacji i jakie wykorzystano narzędzia selekcji. Dokonano oceny zaprezentowanych procesów rekrutacji i selekcji personelu oraz przedstawiono propozycje ich usprawnień.
Staff recruitment and selection process of Glassworks in Ładna
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; selekcja; wewnętrzny rynek pracy; zewnętrzny rynek pracy; personel