Zastosowanie portfelowych metod analizy do przedsiębiorstwa STS Berg - Hebda, Marcin (My University, 2010)
Tematem pracy jest zastosowanie metody BCG i McKinseya do analizy portfela produktów i oddziałów firmy STS Berg. Analizy portfelowe pomogły zobrazować wkład poszczególnych jednostek w wyniki całego przedsiębiorstwa, a także ukazały zależności pomiędzy nimi. Firma STS Berg prowadzi dobrą politykę rozwoju, nie ograniczając się do oddziałów istniejących, lecz wciąż otwierając nowe. Podobnie jest i z produktami. Nowe technologie czy też przepisy dotyczące emisji szkodliwych substancji do środowiska wymuszają na przedsiębiorstwach szukanie zgodnych z tymi wymogami produktów. Spółka długo przed wejściem w życie przepisów testowała i dobrze opracowała nowe produkty, po to, aby zdążyć je jeszcze rozreklamować. To że im się udało, możemy zaobserwować na macierzy McKinseya, znajdując pozycję lakiery wodorozcieńczalne. Inwestowanie w to przedsiębiorstwo może w niedługim czasie przynieść firmie znacznie większe korzyści, lecz należy w każdym oddziale z osobna poprawić struktury organizacyjne, adekwatne do prac jakie są w nim wykonywane.
Product Portfolio Analysis: A Case of the STS Berg Enterprise
Keywords: analiza portfelowa; macierz BCG; analiza strategiczna; przedsiębiorstwo; inwestowanie