Budżet gminy jako narzędzie realizacji strategii rozwoju gminy na przykładzie gminy Kamienica - Gabryś, Justyna (My University, 2015)
Celem pracy magisterskiej jest przedstawienie budżetu gminy jako narzędzia realizacji strategii rozwoju na przykładzie gminy Kamienica. W pracy ukazano krótką charakterystykę wprowadzającą do tematyki samorządu terytorialnego, w której została opisana gmina. Sformułowano jej istotę, znaczenie, organy, zadania oraz kompetencje, jakie wykonuje w odniesieniu do społeczności lokalnej. W następnej kolejności skupiono się na budżecie gminy, omawiając jego pojęcia, istotę, funkcje, zasady i źródła finansowania oraz to, w jaki sposób jest opracowany, uchwalany, wykonywany i kontrolowany. Następnie omówiono ogólną charakterystykę gminy. Ostatni rozdział ma charakter analityczny. Opiera się głównie na analizie dochodów oraz wydatków gminy Kamienica na przestrzeni lat 2013-2015. Postawiono również cztery pytania i trzy hipotezy badawcze, do których się odwołano. Niestety okazało się, że gmina Kamienica posiada dość małą niezależność dochodową. Z kolei hierarchia wydatków budżetowych w gminie prowadzona jest w sposób prawidłowy, a pozycja finansowa jest coraz lepsza.

The subject of my thesis is to show the budget of Kamienica community as an instrument to implementation the development strategy. In my work is was shown a short characteristic introducing into the subject of local government in which the community was featured. It was expressed the community essence, meaning, organs, tasks and references that community does with reference to local people. In the next step it was focused on a community budget, and was describing the concept, essence, functions, rules, sources of funding and also in what way the budget is being elaborating, resolution, executing and controlling. Afterwards it was described the community general characteristic. The last chapter is being analytical. It has based on analysis between incomes and expenses of Kamienica among 2013-2015. Also it has asked four questions and three hypotheses, and referred to them. Unfortunately it turned out that Kamienica community have quite small income independence. In turn the budget expenses hierarchy in community is being leading in good method, and finance condition is still improving.
The budget of community as an instrument to implementation the development strategy on the example commune of Kamienica
Keywords: gmina; organy w gminie; budżet gminy; dochody gminy; wydatki gminy; community; community organs; community budget; incomes; expenses