Rozwój turystyki uzdrowiskowej szansą rozwoju Krynicy - Zdroju - Michalik, Elżbieta (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie szans rozwoju Krynicy - Zdroju przez rozwój turystyki uzdrowiskowej. Niniejsza praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział I opisuje rozwój uzdrowisk i turystyki uzdrowiskowej. W rozdziale tym zdefiniowane zostały cele i zadania lecznictwa uzdrowiskowego oraz naturalne czynniki lecznicze. Rozdział II zawiera ogólne wiadomości dotyczące miasta, takie jak położenie geograficzne, walory klimatyczne i przyrodnicze oraz genezę jego powstania. Rozdział III przedstawia rozwój infrastruktury uzdrowiska, czyli bazy noclegowej, gastronomicznej i obiektów rekreacyjno-kulturalnych. Nakreśla również szanse jego rozwoju w latach 2010 – 2013. Rozdział IV opisuje istotę i rolę lecznictwa uzdrowiskowego Krynicy - Zdroju, z uwzględnieniem profilów i specjalizacji leczniczej, podkreśla walory balneoterapii i hydroterapii oraz znaczenie wód mineralnych i ich lecznicze działanie. Rozdział V omawia perspektywy rozwoju turystyki uzdrowiskowej, wypoczynkowej i leczniczej. Przedstawia także rozwój lecznictwa uzdrowiskowego i bazy leczniczej oraz inne profile lecznicze Krynicy - Zdroju. Uzdrowisko Krynica - Zdrój posiada znakomity wachlarz walorów turystycznouzdrowiskowych, które przyciągają gości. Stan rozwoju uzdrowiska stoi na wysokim poziomie, niemniej jednak wymaga ciągłego dostosowywania oferty i produktów turystycznych do wciąż zmieniających się preferencji i upodobań turystów. Najważniejszą rolę do spełnienia ma sfera marketingowa, której priorytetowym zadaniem jest wzmocnienie wizerunku Krynicy przez promocję oraz ugruntowanie marki uzdrowiska jako miejsca, w którym można odzyskać zdrowie, wypocząć, zabawić się i przeżyć przygodę. Celem działania władz samorządowych jest przekształcenie Krynicy w uzdrowisko wielofunkcyjne, w którym wzajemnie uzupełniać się będą: lecznictwo uzdrowiskowe, turystyka, sport i rekreacja oraz sprawić, by Krynica była postrzegana jako miejscowość dostępna i przeznaczona dla każdego.
Tourism and SPA industry development as a chance for Krynica
Keywords: ekonomika turystyki; turystyka; uzdrowisko; walory regionu; Krynica-Zdrój; marka