Analiza sytuacji strategicznej na przykładzie Przedsiębiorstwa PIRIUS - Wałaszek, Renata (My University, 2011)
Celem pracy jest dokonanie oceny strategicznej badanego przedsiębiorstwa, zajmującego się usługami pogrzebowymi. W niniejszej pracy zostaną wykorzystane następujące metody: analiza SWOT, metoda scenariuszowa, metoda grup strategicznych i inne. Przeprowadzenie analiz na tych metodach ma na celu podjęcie stanowczych kroków do inwestowania w przyszłość firmy, a także wyeliminowanie wszelkich zagrożeń. Na podstawie przeprowadzonej analizy można stwierdzić, że firma prowadzi dobrą politykę marketingową, która ma na celu realizowanie wszystkich zaplanowanych zadań. Ponadto zamierza inwestować w rozwój firmy i kadry oraz promocje i reklamę. Jednak rynek jest bardzo chwiejny, wpływają na niego głównie czynniki demograficzne jak i ekonomiczne. Firma musi rozważyć wszelkie zagrożenia, które mogą spowodować kryzys finansowy jak i możliwość zmiany branży na bardziej opłacalną.
The analysis of strategic situation on the example PIRIUS Company
Keywords: analiza strategiczna; metody analizy przedsiębiorstwa; otoczenie firmy; firma pogrzebowa; zarządzanie strategiczne