Wpływ promocji dodatkowej na proces zakupowy dóbr konsumpcyjnych - Borkowska, Wioleta (My University, 2010)
Niniejsza praca poświęcona jest zbadaniu wpływu promocji dodatkowej na poszczególne etapy procesu zakupowego. Badanie ankietowe przeprowadzone zostało na studentach studiów zaocznych dwóch uczelni: Wyższej Szkoły Biznesu - National-Louis University z Nowego Sącza oraz Computer Science Institute z Chicago. Studenci CSI są osobami wrażliwymi na promocje dodatkowe oraz mają skłonność do zniekształcenia swojego procesu zakupowego pod wpływem promocji. Studenci WSB-NLU cenią jakość ponad większość z oferowanych promocji. Różnice w odpowiedziach studentów obu uczelni nie są istotne statystycznie. Najbardziej prawdopodobną przyczyną braku owych różnic może być problem niewielkiej wielkości próby, która może mieć decydujący wpływ na uzyskane wyniki. Ponadto może się okazać, że różnice mentalności, przywiązania do kupowania w promocyjnych cenach, bądź też szerokość geograficzna, w której zamieszkują ankietowani nie są na tyle różne by być istotne statystycznie. Bardzo możliwe, iż grupa wiekowa charakteryzująca tych respondentów cechuje się prawami podobnymi dla wszystkich studentów, co może tłumaczyć brak owych różnic.
The influence of sales promotion on the process of purchasing consumption goods
Keywords: promocja; Computer Science Institute z Chicago; promocja dodatkowa; zachowanie konsumenta; proces zakupowy; Wyższa Szkoła Biznesu - National-Louis University w Nowym Sączu