Alianse strategiczne przedsiębiorstw na przykładzie firm Żywiec i Heineken - Krok, Stanisław (My University, 2012)
Celem pracy jest omówienie aliansów strategicznych przedsiębiorstw, analiza cech charakterystycznych, tego typu umów handlowych, wraz z wyszczególnieniem rodzajów tych umów, sposobów mierzenia ich efektywności. W pracy opisane są również przykłady udanych i porzuconych aliansów. W tekście zadaje się pytanie o sensowność zawierania umów typu alians w środowisku gospodarczym Polski, szczególnie w przypadku zagrożenia przejęciem przez potężniejszych zagranicznych inwestorów. Całość badań o wynikach osiągniętych od roku 1994, kiedy to alians miał miejsce, jest podstawą do stwierdzenia pozytywnego przebiegu aliansu strategicznego dla przedsiębiorstwa Żywiec.

The purpose of this work is discussion of strategic alliance, analysis of characteristic feature, this type of trade conventions, along with this detailing kind agrement, manners of gauging of efficiency. Examples imitated are described in work also and quitted alliances. Question is assigned in text about sensibleness of covenantion of type in economic environment alliance polish, in case of threat by powerful foreign investors particularly takeover. Integrity of research about results achieved from year 1994 when there is alliance for affirmation about positive course of strategic alliance for enterprise base have place Żywiec
Strategic alliances of enterprises on example of firms Żywiec and Heineken
Keywords: aliansy strategiczne; zarządzanie strategiczne; umowy handlowe