Zarządzanie personelem działu sprzedaży na przykładzie przedsiębiorstwa "Makroterm" - Chyclak Bernadeta (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest próba znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak skutecznie zarządzać personelem działu sprzedaży przedsiębiorstwa? Rekrutacja i selekcja pracowników sprzedaży, motywowanie handlowców, a także ich kontrola mają swoją specyfikę i różnią się od realizacji tych funkcji w stosunku do innych grup pracowników w organizacji. Dlatego w pracy postawiono sobie jako cel analizę wspomnianych elementów zarządzania personelem w działalności przedsiębiorstwa. Głównym motywem wyboru tematu była chęć oceny, w jakim stopniu działania sprzedawców Makroterm-u wpływają na konkurencyjność i efektywność firmy, bowiem właściwie zarządzani pracownicy powinni stanowić swego rodzaju odpowiedź w rozwoju firmy na sygnały płynące z otoczenia i być swego rodzaju metodą aktywnej walki o zajęcie możliwie najlepszej strategicznej pozycji firmy na rynku.
Sales department human resources managemant an the example of ,,Makroterm’’
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; dział personalny; planowanie zatrudnienia; rekrutacja; selekcja; zarządzanie personelem sprzedaży; przedstawiciele handlowi; motywacja personelu; firma"Makroterm"