Rola systemu ocen pracowniczych w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie Banku BPH S.A. - Mróz Jolanta (My University, 2006)
Funkcja, jaką spełnia Okresowa Ocena Pracowników, to przede wszystkim wsparcie pracodawców w zarządzaniu podległymi im pracownikami. Zapewnia ona systematyczne zbieranie i analizę danych dotyczących realizacji zadań, potencjału i preferencji rozwojowych pracownika, a więc ułatwia motywowanie pracowników, podejmowanie decyzji personalnych, udzielanie informacji zwrotnej oraz planowanie z podwładnym jego potencjalnej ścieżki kariery. Celem niniejszej pracy jest analiza roli systemu ocen pracowniczych w zarządzaniu zasobami ludzkimi na przykładzie Banku BPH S.A. Przedstawiono historię powstania i rozwinięcie pojęcia zarządzania zasobami ludzkimi, oceny pracowniczej, procesu oceniania oraz form ocen wykorzystywanych w procesach oceniania. Omówiono proces oceniania, jego istotę, kryteria, metody, techniki oraz cele i korzyści wynikające z oceny pracowniczej. Przedstawiono przykładowy proces oceny pracowników na przykładzie Banku BPH S.A. oraz badania własne przeprowadzone za pomocą ankiety.
The role of employees’ evaluation system in human resources management on the example of a Bank BPH S.A.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; okresowa ocena pracowników; procedura oceniania pracowników; system ocen pracowników; rozwój pracowników