Ponowne zwycięstwo wyborcze koalicji PO - PSL w 2011 roku. Kontekst historyczny, bilans rządów i przyczyny sukcesu - Pasiut, Stanisław (My University, 2012)
Powtórna wygrana w wyborach parlamentarnych i możliwość kontynuowania rządów przez następną kadencję to marzenie wszystkich partii politycznych. Zainteresował mnie sam fakt utrzymania przez premiera Donalda Tuska oraz jego ekipę wysokiego poparcia społecznego, praktycznie przez cały okres sprawowania władzy. Analizując dokonania koalicji starałem się dostrzec elementy wpływające na wysoką popularność rządu. I o dziwo nie są to, jakby się mogło wydawać, znaczące dokonania, czy też wysoki procent realizacji zapowiedzi zawartych w exposé premiera, ale specyficzny sposób rządzenia od samego początku nastawiony na reelekcję, polegający na ciągłym reagowaniu na zmieniające się nastroje społeczne. Donald Tusk doskonale zdawał sobie sprawę z tego, że wszyscy jego poprzednicy wygrywając wybory cieszyli się wysoką popularnością tylko w początkowym okresie swojej kadencji. Dlatego, aby osiągnąć główny cel jaki zakłada sobie każda partia poważnie podchodząca do polityki, którym jest zdobycie władzy, utrzymanie jej przez całą kadencję oraz doprowadzenie do reelekcji, nie można sobie pozwolić na zbyt daleko idące zaniedbania swojego wizerunku poprzez utratę czujności i zdolności przewidywania. Chciałbym pokazać, że ciągłe działanie premiera i jego rządu na rzecz utrzymania wysokiego społecznego poparcia jest wynikiem analizy sposobu działania poprzednich ekip rządzących oraz przyczyn porażki w wyborach prezydenckich 2005 roku.
Renewed election victory of the coalition the Civic Platform - the Polish Peasant Party in 2011. The historical context, balance of rule and causes of the success
Keywords: bilans rządów; partie polityczne; kontekst historyczny; wybory parlamentarne; programy wyborcze; badania sondażowe