Analiza form opodatkowania na przykładzie Firmy Megasped w latach 2006-2012 - Pasyk, Marta (My University, 2014)
W pracy omówiono kwestie związane z wyborem najkorzystniejszej formy rozliczeń podatku dochodowego w latach 2006-2012 na przykładzie firmy transportowo-spedycyjnej Megasped. Praca porusza ogólną tematykę i klasyfikację podatków oraz podatki bezpośrednie i pośrednie charakterystyczne dla tego typu działalności. O wyborze sposobu opodatkowania podatkiem dochodowym mali przedsiębiorcy mogą zdecydować dopiero po dokładnym przeanalizowaniu efektów opodatkowania według możliwych prawnie metod na podstawie prawidłowo oszacowanych danych finansowych. Przedsiębiorcom jest trudno skalkulować która forma podatku jest dla nich korzystna ekonomicznie. W części badawczej pracy na podstawie rachunku zysków i strat dokonano szczegółowej analizy porównawczej form opodatkowania podatkiem dochodowym na zasadach ogólnych według skali podatkowej oraz według stawki liniowej. W wyniku badań stwierdzono, iż wybrana przez przedsiębiorcę forma rozliczania się z Urzędem Skarbowym jest korzystna dla prowadzonej działalności gospodarczej.

The paper discusses issues related to the choice of the best forms of income tax settlements in 2006-2012, case study: Megasped, transport and forwarding company. The author considers the general topic and classification of taxes as well as the direct and indirect taxation characteristics of this type of business activity. It is argued that small entrepreneurs may choose the type of income tax having scrutinised the effects of the taxation due to the legally possible methods as long as they properly estimate their financial data. It is stated that the entrepreneurs find it difficult to estimate the form of taxation that would be most economically advantageous to their business. The research work performs a detailed comparative analysis of income tax on the general principles of the tax scale and the linear rate. The research revealed that the form of settlement with the Tax Office selected is beneficial to the economic activity discussed.
Analysis of the form of the taxation of the company Megasped in the years 2006-2012
Keywords: podmioty gospodarcze; przedsiębiorczość; korzyść ekonomiczna; opodatkowanie przedsiębiorstw; system podatkowy; analiza ekonomiczna; business entities; entrepreneurship; economic benefit; corporate taxation; tax system; economic analysis