Zobowiązania podatkowe w procesie gospodarczym - Aleksander Beata (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest analiza specyfiki zobowiązań podatkowych w procesie gospodarczym. Zaprezentowano zagadnienia dotyczące ordynacji podatkowej w systemie polskiego prawa podatkowego, a także jej regulacji prawnej oraz problematykę i istotę konstrukcji podatków. Scharakteryzowano stosunki prawno-podatkowe i podmioty stosunków prawno-podatkowych, jak również podstawowe zagadnienia dotyczące istoty obowiązku podatkowego, a także jego przekształcenie w zobowiązanie podatkowe. Dokonano analizy zagadnień dotyczących instytucji nadpłaty, powstania zaległości podatkowej oraz wynikających z niej konsekwencji podatkowych. Omówiono zasady odpowiedzialności podatkowej podatnika, płatnika i inkasenta oraz odpowiedzialność osób trzecich, następców prawnych i spadkobierców, a także odpowiedzialności solidarnej. Analizie poddano instytucję odroczeń oraz instytucję zabezpieczeń i egzekucji administracyjnej, które są ze sobą ściśle powiązane.
Tax obligation in economical process
Keywords: prawo podatkowe; ordynacja podatkowa; nadpłata podatku; zaległość podatkowa; odroczenie terminu spłaty