Pozycja strategiczna firmy na przykładzie biura projektowego - Kogut, Mirosław (My University, 2011)
Celem głównym niniejszej analizy jest przedstawienie istoty strategii i pozycji strategicznej firmy oraz metod ich określania, a także analiza i ocena pozycji strategicznej firmy projektowo-kosztorysowej „X”. Celowi temu podporządkowane są cele szczegółowe, a mianowicie: 1. Analiza istoty strategii procesu jej budowy. 2. Przedstawienie istoty pozycji strategicznej firmy oraz charakterystyka metod jej określania. 3. Charakterystyka potencjału i otoczenia przedsiębiorstwa X. 4. Analiza potencjału i otoczenia badanego przedsiębiorstwa. 5. Identyfikacji pozycji strategicznej przy pomocy metody SWOT. Praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym zdefiniowano pojęcie strategii oraz pozycji strategicznej firmy. Ponadto dokonano klasyfikacji strategii w podziale na strategie bazowe, strategie funkcjonalne oraz strategie konkurencji. W drugim rozdziale scharakteryzowano cechy charakterystyczne makrootoczenia firmy, jej otoczenia sektorowego oraz wnętrza przedsiębiorstwa. Ponadto w rozdziale tym przedstawiono najczęściej spotykane metody oceny pozycji strategicznej przedsiębiorstwa ze szczególnym uwzględnieniem analizy SWOT. W trzecim rozdziale opisano zagadnienia metodyczne, którymi posłużono się w trakcie przeprowadzanej analizy SWOT oraz przedstawiono historię oraz profil działalności biura „X”. Czwarty rozdział stanowi część empiryczną pracy, w której przeprowadzono analizy SWOT biura „X”. Na tej podstawie dokonano również określenia oraz oceny pozycji strategicznej oraz wskazano przyszłe kierunki działań. Metodą badawczą użytą w niniejszej pracy jest analiza SWOT. W części teoretycznej niniejszej pracy wykorzystano przede wszystkim literaturę z zakresu zarządzania. Z kolei w części empirycznej pracy wykorzystano przede wszystkim dane udostępnione przez biuro projektowe „X”, obserwację uczestniczącą, gdyż autor jest pracownikiem firmy oraz strony internetowe dotyczące samej firm i jej otoczenia.
Strategic position of the firm on the example of the design company
Keywords: strategia; analiza strategiczna; strategia przedsiębiorstwa; pozycja strategiczna; analiza otoczenia