Utworzenie krótkiego filmu Hitman z elementami animacji, modelowania i efektów specjalnych - Mikus, Jarosław (My University, 2014)
W swojej pracy zdecydowałem się stworzyć film krótkometrażowy pt. „Hitman Proffesion”, będący połączeniem następujących technik: materiał filmowy, animacja komputerowa, efekty specjalne. Dodatkowo stworzyłem aplikację wykonaną w technologii Flash do wyświetlania zlecenia przez tytułowego Hitmana. Na początku swojej pracy opisałem środowisko (opis programów), w którym film powstawał. W swoim projekcie skorzystałem z zaawansowanych narzędzi i funkcji programów od firmy Adobe, które dają wszystko, co niezbędne do połączenia obrazu, dźwięku oraz stworzenia potrzebnych animacji i efektów specjalnych na potrzeby mojego filmu. Kolejno przedstawiłem najważniejsze techniki filmowe oraz sprzęt potrzebny do zbudowania filmowej produkcji. Zostały opisane reguły filmowe takie jak m.in. oś akcji, plany filmowe, mocne punkty w kadrze oraz reguła kątu 45 stopni. Następnie udokumentowałem wykonane efekty specjalne, animację, tworzenie grafik oraz aplikację Flash. Za pomocą zaawansowanego oprogramowania graficznego zostały wykonane efekty specjalne w filmie, takie jak: wybuchy, wystrzały z broni, dodanie krwi oraz wykorzystanie Blue boxu do realizacji ujęć w studiu. Opisałem również ciekawostki podczas produkcji filmu oraz zaprezentowałem kilka zdjęć z planu filmowego.

In my work I decided to create a short film titled "Hitman Profession" which is a combination of the following techniques : video footage, computer animation, special effects. In addition, I created an application made in Flash technology to display missions assigned to Hitman. At the beginning of my thesis I described the environment (description of programs) in which the film was made. In my project I used the advanced tools and programs from Adobe, which provide everything you need to connect video, audio and create the necessary animation and special effects for the need of my film. Sequentially, I presented the most important film techniques and equipment needed to create a film production. I described some rules of filming such as axis of action, movie set, strong points in the frame and the rule of 45 degree angle. Then I documented special effects which had been made, the animation, the creation of graphics and Flash application. By using the advanced graphics software I created special effects such as explosions, gunshots, the addiction of blood and the usage of Blue box for the implementation of shots in the studio. I also described some interesting details from the production of the film and I presented a few photos from the movie set.
The creation of short movie Hitman with elements of animation, modeling and special effects
Keywords: animacja; modelowanie; efekty; specjalne; film; hitman; animation; modeling; special; effect; movie; hitman