Bezpieczeństwo poczty elektronicznej - Bochniarz, Krzysztof (My University, 2006)
Celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania poczty elektronicznej oraz wybranych zagadnie dotyczących bezpieczeństwa wymiany korespondencji elektronicznej wraz z praktycznym przedstawieniem wykorzystania programu szyfrującego. Cało pracy oparta jest na czterech rozdziałach. Pierwszy rozdział zawiera podstawowe informacje dotyczące zasad przekazywania poczty z uwzględnieniem budowy adresu pocztowego oraz samej przesyłki. Zostały tu opisane popularne protokoły odpowiedzialne za transport listu od nadawcy do odbiorcy oraz mechanizm pozwalający na dodawanie plików binarnych do listów. Drugi rozdział traktuje o złośliwości użytkowników Internetu. Rozdział zawiera opis programów złośliwych rozprzestrzeniających si pocztą elektroniczną i zagrożenia z nimi związane, jak również charakterystykę zjawiska niechcianej poczty, jak jest spam. W rozdziale trzecim zostały wyodrębnione sposoby zabezpieczeń przed zagrożeniami związanymi z użytkowaniem poczty. Określa jak skutecznie można się bronić przed cybernetycznymi insektami oraz spamem. Obejmuje swym zasięgiem część dotyczącą wyboru odpowiedniego hasała dostępu oraz zakres stosowanej kryptografii w implementacjach zapewniających poufność, integralność oraz identyfikacje. Ostatni rozdział pracy przedstawia pokrótce popularne programy pocztowe wraz z tabelą obrazującą zakres ich bezpieczeństwa jak również opis standardów zabezpieczających poczt. Została tu przedstawiona praktyczna realizacja mechanizmu bezpiecznej poczty z wykorzystaniem Pakietu szyfrującego PGP w środowisku okienkowym WINDOWS jak również w wierszu poleceń pod kontrolą systemu UNIX.
Security of electrionic mail
Keywords: poczta elektroniczna; protokoły komunikacyjne; szyfrowanie danych; bezpieczeństwo sieci komputerowych