Ocena efektywności procesów konsolidacyjnych na przykładzie fuzji BPH S.A. i PBK S.A. - Petryla, Elżbieta (My University, 2008)
Celem przedkładanej pracy jest przedstawienie istoty oceny efektywności procesów konsolidacyjnych realizowanych w sektorze bankowym, a także zaprezentowanie fuzji na przykładzie Banku BPH PBK S.A. i jej ocena za pomocą analizy wskaźnikowej. W związku z postępującą globalizacją oraz postępem w dziedzinie technologii informatycznych w ostatnim czasie obserwujemy zwiększoną liczbę fuzji i przejęć w sektorze bankowym. Liczba metod i wskaźników, które mogą być stosowane do oceny efektywności takich procesów jest bardzo duża. Za ich pomocą można wykazać, że procesy konsolidacyjne wpływają na wzrost efektywności łączonych banków, a co za tym idzie mają udział w poprawie efektywności całego sektora bankowego. Pozytywne wnioski w zakresie oceny procesów fuzji i przejęć sektora banków komercyjnych skłaniają do stwierdzenia, że procesy te powinny być kontynuowane i powinny objąć także małe, nieefektywne banki. Działania te mają jednak długofalowy charakter, a zatem rezultaty fuzji i przejęć widoczne są dopiero w kolejnych okresach po przeprowadzonym procesie konsolidacji. W zaprezentowanej pracy przedstawiono istotę procesów konsolidacyjnych w Polsce oraz zaprezentowano metody oceny ich efektywności. Oparto się na przykładzie Banku BPH S.A., który w badanym okresie połączył się z Bankiem PBK S.A. i dokonano oceny efektywności tego procesu za pomocą analizy wskaźnikowej.
Evaluation of M&A processes on the example of BPH and PBK merger
Keywords: system bankowy; bankowość; konsolidacja banków; fuzje i przejęcia; analiza wskaźnikowa