Model EOQ z kroczącą średnią w zarządzaniu zapasami charakteryzującymi się sezonowością - Świerczek Andrzej (My University, 2001)
Firmy działające na rynku dążą do minimalizacji kosztów utrzymywania zapasów. Wykorzystuje się do tego metody takie jak just in time, czy model EOQ. Modele te nie są możliwe do zastosowania w każdym przypadku. Celem niniejszej pracy jest prezentacja modelu oraz dostosowanie modelu EOQ do potrzeb firmy zajmującej się dystrybucją dóbr szybko zbywalnych charakteryzujących się sezonowością popytu
Keywords: zapasy; koszty zapasów; model EOQ; popyt; sezonowość; zarządzanie zapasami