Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Polsce - Siemko Sławomir (My University, 2008)
Niniejsza praca została stworzona na podstawie literatury fachowej z dziedziny ekonomii oraz międzynarodowych stosunków gospodarczych, jak również publikacji, raportów, oraz rankingów stworzonych przez organy i agencje rządowe, instytucje międzynarodowe, renomowane międzynarodowe firmy konsultingowe, urzędy statystyczne, fachowe portale internetowe, oraz informacji prasowych. Rozdział pierwszy opisuje zagadnienia związane z inwestycjami zagranicznymi, a także inwestycje portfelowe, które w czasie spowolnienia gospodarczego w latach 2000-2002 istotnie wpłynęły na gospodarkę (np. poprzez zakup obligacji skarbowych), i joint venture będące popularna formą inwestowania przez inwestorów zagranicznych. Rozdział drugi omawia miejsce Polski w światowym strumieniu bezpośrednich inwestycji zagranicznych. Podejmowana zostaje również charakterystyka pod względem atrakcyjności inwestycyjnej poszczególnych regionów wraz z przydziałem inwestycji. Rozdział trzeci charakteryzuje branżę motoryzacyjną w Polsce, a na przykładzie działalności koncernu FIAT- pokazuje pozytywny wpływ na gospodarkę kraju. O zasadności bezpośrednich inwestycji zagranicznych stanowi fakt, iż do najbardziej rozwiniętych regionów kraju zaliczane są takie, które odnotowują znaczący napływ kapitału zagranicznego. O pozytywnym wpływie bezpośrednich inwestycji zagranicznych na poprawę kondycji ekonomicznej przyjmującego obcy kapitał państwa, doskonale odzwierciedla branża motoryzacyjna w Polsce, która z zacofanej i przestarzałej gałęzi przemysłu stała się polską specjalnością tworząc przewagę komparatywną, co przekłada się na poprawę wskaźników makroekonomicznych kraju.
Foreign direct investment in Poland
Keywords: inwestycje zagraniczne; przemysł; międzynarodowe stosunki gospodarcze; inwestycje zagraniczne; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; sektor motoryzacyjny w Polsce