Profil przedsiębiorstwa a proces wdrażania norm jakości ISO serii 9000 - Fałowska, Agnieszka (My University, 2008)
Celem pracy jest przedstawienie zależności między profilem przedsiębiorstwa a przebiegiem procesu wdrożenia norm jakości ISO serii 9000. W szczególności analizie poddane zostały aspekty: czasowe, ilości zatrudnionych pracowników, obecności firmy wdrożeniowej, kosztowe, analizy danych, zakresu zmian, odpowiedzialności. Na potrzebę pracy przyjęto hipotezę badawczą, która głosi, iż jakkolwiek etapy wdrożenia systemu są definiowane, to szczegóły wdrażania mocno zależą od profilu przedsiębiorstwa. Badania przeprowadzone były w oparciu o analizę przypadków na przykładzie firmy produkcyjnej NOWOMAG S.A. i usługowej MPWiK Kraków Praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział pierwszy poświęcono określeniu definicji jakości oraz pojęć z nią związanych. Zwrócono uwagę na ewolucję koncepcji i charakterystykę norm ISO serii 9000. W rozdziale drugim zwrócono uwagę na wytyczne stawiane przez normę, odnoszące się do wdrożenia systemu zarządzania jakością. Kolejne dwa rozdziały opisują sam proces wdrożenia norm serii ISO 9001:2000 zakończony sukcesem w postaci certyfikacji. Trzeci rozdział poświęcony Nowosądeckiej Fabryce Urządzeń Górniczych w Nowym Sączu „NOWOMAG” S.A., czwarty rozdział opisuje ten proces w Miejskim Przedsiębiorstwie Wodociągów i Kanalizacji w Krakowie. Rozdział piąty jest rozdziałem podsumowującym. Ukazane jest krótkie porównanie procesu wdrażania pomiędzy firmą produkcyjną a usługową. Pracę niniejszą zrealizowano w oparciu o literaturę tematu, oraz materiały uzyskane z Nowosądeckiej Fabryki Urządzeń Górniczych „NOWOMAG” S.A. oraz Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Krakowie. Stanowiły one źródło wiedzy, a były to przekazy ustne, wewnętrzna dokumentacja oraz materiały szkoleniowe.
Company’s profile and process of initiating ISO series 9000 quality norms
Keywords: zarządzanie przez jakość; jakość; system zarządzania jakością; normy ISO; certyfikacja systemu jakości