Ocena działań i uzasadnienie ekonomiczne funkcjonowania Inspekcji Handlowej - Gurba, Maria (My University, 2013)
Praca zawiera zagadnienia związane z potrzebą ingerencji Państwa w wolny rynek, a także efektywnością i skutecznością funkcjonowania urzędów administracji publicznej. Na podstawie analizy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Krakowie przedstawiono istotę działań Inspekcji Handlowej oraz oceniono jej skuteczność i efektywność. Oceny dokonano zarówno na podstawie danych liczbowych (do ich analizy zastosowano model Public Service Value -Model wartości użyteczności publicznej) jak i na gruncie teorii ekonomii. Metodologię badań oparto na obserwacji i analizie podmiotu badania. Przeprowadzone badania i analiza opracowań teoretycznych pozwoliły na sformułowanie wniosku, iż z ekonomicznego punktu widzenia istnieje pełne uzasadnienie potrzeby funkcjonowania Inspekcji Handlowej, a jej wyniki zależą w dużej mierze od ponoszonych nakładów finansowych.

The work includes the issues connected with the integration need of the country in the free market and also effectiveness of function the public administration offices. On the basis of analysis Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej in Cracow was presented the essence of actions Trade inspection and was evaluated its effectiveness. The assessment was done both on the bassis of numerical data (to the analysis use a model of Public Service Value ) and the economic theory. The work methodology was based on the observation and the analysis of subject matter of an audit. Executed tests and the analysis of theoretical works could afford to phrase the conclusion, that from the perspective of economy exists full justification of need to function of Trade inspiration. In great measure the results depend on the incurred costs.
An economic evaluation of the Trade Inspection activities
Keywords: Inspekcja Handlowa; administracja publiczna; konsument; przedsiębiorca; kontrola; efektywność; skuteczność; Trade inspection; public administration; consumer; businessman; inspection; effectiveness