Diagnoza struktury organizacyjnej na przykładzie 8. Bazy Lotnictwa Transportowego - Gąsior, Kamil (My University, 2011)
Głównym celem pracy była diagnoza struktury organizacyjnej 8. Bazy Lotnictwa Transportowego, wykrycie „mocnych” i „słabych” stron, wskazanie błędów strukturalnych, a także podanie propozycji usprawnienia rozwiązania strukturalnego. Odpowiedź na pytanie: czy Baza może działać lepiej i ewentualnie jakie kroki winny zostać ku temu poczynione, które elementy struktury organizacyjnej nie działają na poziomie zadowalającym oraz jak wyeliminować błędy pojawiające się podczas badania rozwiązania strukturalnego. W pracy użyto metod badawczych opracowanych przez A. Nalepkę, które miały pozwolić uzyskać odpowiedzi na nurtujące pytania. Treść pracy podzielona została na trzy rozdziały. Część teoretyczna zawarta została w rozdziałach 1 i 2, natomiast część empiryczna w rozdziale 3. W rozdziale pierwszym wyjaśniono pojęcie i funkcje struktury organizacyjnej, przedstawiono zasady budowy oraz parametry opisu rozwiązań strukturalnych. Przedstawiona została klasyfikacja struktur organizacyjnych, a także czynniki je kształtujące. W rozdziale drugim wyjaśniono definicję diagnozy struktury organizacyjnej, przedstawiono strukturę organizacyjną jako obiekt diagnozy oraz ramowy układ procesu diagnozy struktury organizacyjnej, a także użytkowe wersje metodyki diagnozy struktury organizacyjnej. W trzecim rozdziale przybliżona została historia, struktura organizacyjna i zatrudnienia oraz zadania badanej jednostki wojskowej. Przeprowadzone zostały badania identyfikujące strukturę organizacyjną. Ujęta została również ocena badanego rozwiązania strukturalnego oraz propozycje zmian usprawniających działanie 8. Bazy Lotnictwa Transportowego w Krakowie – Balicach.
Diagnosis of the organisational structure on the basis of 8th Airlift Base
Keywords: organizacja; struktura organizacyjna; diagnoza struktury organizacyjnej; lotnictwo