Analiza opisów stanowisk pracy w firmie Mittal Stell Poland - Frede Agnieszka (My University, 2007)
Opisy stanowisk są wykorzystywane w szeregu przedsiębiorstw właśnie po to, aby ułatwić fluktuacje wewnątrz firmy i odpowiednio dopasować proces rekrutacyjny. Pozwala to usystematyzować biurokrację obowiązującą w firmach i dobrać charakterystyczny dla kultury przedsiębiorstwa przepływ informacji zachodzący między działami a dotyczący spraw kadrowych. Nie zagraża to indywidualnym uprawnieniom pracowników. Dzięki istnieniu opisów stanowisk możemy usprawnić proces delegowania uprawnień w przedsiębiorstwie. Nadzorujący prace indywidualnych stanowisk kierownicy, mając wgląd w rutynowe zadania wykonywane przez pracowników niższego szczebla, mogą dostosować istniejące funkcje stanowiska do zwiększających się wymagań itp. Są oni szczegółowo i na bieżąco informowani o tym czym powinni się zajmować i kto nimi kieruje. Przypisany im zakres odpowiedzialności i to przed kim odpowiadają w ramach poszczególnych zadań daje możliwość wglądu w istniejącą hierarchię wewnątrz przedsiębiorstwa. Obecnie w Polsce możemy mówić o swego rodzaju boomie na usługi projektowania stanowisk pracy. Wiele firm oferuje obecnie niemałe pieniądze za sporządzenie opisów przystosowanych do indywidualnego profilu przedsiębiorstwa, które miałyby stanowić podstawę realizacji strategii zarządzania ludzkiego w firmie. Dostrzeżenie potrzeby istnienia opisów stanowisk pracy jest naturalną konsekwencją wdrażania tych długookresowych strategii w ramach kompozycji HR. Wraz z dochodzeniem do polityki personalnej menedżerowie nowoczesnych przedsiębiorstw muszą usytuować opisy stanowisk pracy w centrum swojego zainteresowania. Niejednokrotnie poprzez ich umiejętne skonstruowanie firma daje wyraz swojemu profesjonalnemu podejściu do zarządzania powierzonym jej kapitałem ludzkim. Dowodem na to może być między innymi przydatność zaprojektowanych opisów stanowisk pracy w ramach rozpowszechnionej wśród praktyków zarządzania zasobami ludzkimi koncepcji zarządzania kompetencjami. Budowanie powiązań strukturalnych w firmie na zasadzie łączenia profili kompetencyjnych przynosi wymierne skutki dzięki poprawie komunikacji i większej przejrzystości dla menedżerów i podwładnych. Takie nowoczesne pojmowanie konstruowania opisów stanowisk powinno być zatem bazą dla polskich przedsiębiorstw starających się wykorzystywać tę metodę w praktyce. W niniejszej pracy analizy opisów stanowisk dokonano w firme Mittal Steel Poland.
Workstands description analysis in Mittal Steel Poland
Keywords: opis stanowisk pracy; karty opisu stanowisk; analiza opisów stanowisk; firma Mittal Steel Poland