Użyteczność i funkcjonalność serwisów internetowych - Stawarz, Andrzej (My University, 2012)
Celem tej pracy jest prezentacja aspektów związanych z użytecznością i funkcjonalnością stron internetowych. W pierwszej części pracy zajmuję się przedstawieniem najnowszej wiedzy dotyczącej użyteczności i funkcjonalności. Przedstawiam architekturę informacji, zgodnie, z którą powinno się projektować serwisy internetowe, a także pokazuję, z jakich elementów zbudowany jest serwis internetowy oraz jak elementy te powinny być użyte w serwisie. Druga część, to praca badawcza, w której za pomocą narzędzi takich jak statystyki strony, ocena heurystyczna oraz badania nad użytkownikami przebadano stronę Stylistka.pl. Badania te miały na celu identyfikację błędów użyteczności w pierwszej wersji witryny i określenie preferencji użytkowników poprzez analizę statystyk stron. Na podstawie wyciągniętych wniosków z pierwszych badań, serwis został przebudowany, a następnie poddany kolejnym badaniom, w których wykorzystano statystyki strony oraz badania z użytkownikami. Ponowne badania i porównanie wyników z badaniami pierwszymi pozwoliło ocenić czy przebudowa serwisu przyniosła poprawę użyteczności. Znaczna poprawa w statystykach stron oraz łatwość, z jaką użytkownicy serwisu radzili sobie po przeprowadzonych zmianach pokazuje, że badania użyteczności i funkcjonalności przekładają się na wymierne korzyści dla właścicieli witryn.
Web usability
Keywords: internet; użyteczność; strona internetowa; serwis internetowy