Budżet jako instrument zarządzania gminą - Kronenberg Marta (My University, 2006)
Problematyka efektywnego zarządzania działalnością samorządu terytorialnego w Polsce zyskuje coraz większą rangę. Władze samorządowe coraz bardziej zaczynają doceniać ekonomiczne i społeczne aspekty swej działalności. Jednak osiągnięcie korzystnych efektów przez samorządy nie jest możliwe bez nowoczesnego systemu zarządzania. Elementem tego systemu powinien być budżet jednostki samorządowej. Znaczenie zarządzania działalnością samorządu jest dostrzegane również w literaturze, w której wskazuje się na jego aspekty teoretyczne i praktyczne. Ujęcie teoretyczne polega na podjęciu badań poznawczych, które mają na celu opisanie warunków i zasad oddziaływania na procesy i zjawiska, które są związane z zaspokajaniem potrzeb społecznych. Natomiast znaczenie praktyczne problematyki zarządzania lokalnego wyraża się w poszukiwaniu konkretnych rozwiązań użytecznych, charakteryzujących się odpowiednią efektywnością. Chodzi więc o wskazanie najefektywniejszych sposobów realizacji zadań publicznych i rozwoju szeroko rozumianej przedsiębiorczości w tym sektorze. Poruszone w niniejszej pracy zagadnienia finansów samorządowych zaliczyć można do ważnych, a równocześnie bardzo skomplikowanych problemów współczesnej gospodarki i administracji polskiej. Reaktywowanie w Polsce samorządu terytorialnego zapoczątkowało proces budowy podwalin finansów samorządowych. Proces ten trwa już kilkanaście lat i nadal nie został zakończony. Obserwacja zmian jakie dokonywane są w tej dziedzinie prowadzi do wniosku, że odbywają się one metodą prób i błędów. Wszystko to sprawia, że zagadnienia finansów samorządowych budzą zainteresowanie nie tylko specjalistów, ale także społeczeństwa. Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena budżetu Gminy Bochnia jako instrumentu zarządzania.
Budget as the means of governing the commune
Keywords: zarządzanie; samorząd terytorialny; władze i organy samorządu lokalnego; gospodarka finansowa gminy; struktura wydatków; gmina Bochnia; budżet gminy; analiza budżetu gminy