Analiza funkcjonowania i możliwości rozwoju przedsiębiorstwa na przykładzie New Gate Group - Kiwior, Paulina (My University, 2010)
Skierowanie uwagi na problemy decyzyjne w przedsiębiorstwie stało się zasadniczym celem niniejszej pracy. W tym celu został przedstawiony szereg aspektów i narzędzi, które odpowiednio zrozumiane i wykorzystane pozwolą osiągać przewagę konkurencyjną. Główny nacisk został położony na przedsiębiorstwo i analizę jego działalności w obszarach pozwalających na osiągnięcie wspomnianej przewagi poprzez realizację celów strategicznych firmy. Po przeprowadzonej analizie NG2 S.A. widzimy, że grupa w dalszym ciągu będzie konsekwentnie rozwijać sieć sprzedaży i otwierać nowe sklepy, w rzeczywistości takie są założenia zarządu spółki. Przejmowanie kolejnych sklepów franczyzowych oraz selektywność w doborze lokalizacji pozwoli na dalszy wzrost sprzedaży obuwia i powiększanie udziału w rynku. Wielkość krajowego rynku obuwniczego szacowana jest na 8 mld zł. Grupa Kapitałowa NG2 jest liderem w branży z udziałem w rynku na poziomie 12-13%. W ciągu najbliższych trzech lat NG2 stawia sobie za cel udział w rynku obuwia powyżej 20%. Zgodnie z otrzymanymi danymi jest to bardzo realny wynik pamiętając, że przychody zwiększyły się z 2008 do 2009 roku o ponad 22%. Przedstawiona analiza nie udziela odpowiedzi na pytania dotyczące dalszych zmian w strukturze grupy oraz ewentualnych zmian procesów zachodzących w spółce. Jednak obserwując poszczególne wskaźniki możemy wnioskować, iż będzie miała miejsce dalsza automatyzacja procesów, co obniży koszty jednostkowe i koszty pracy. Natomiast z informacji udzielonych akcjonariuszom wiemy, że grupa NG2 planuje dalej poszerzać sieć sprzedaży detalicznej CCC, BOTI i Quazi aż do 1000 salonów w Polsce i 70 salonów w Czechach.
An analysis of the functioning and possibility of development of a company as exemplified by New Gate Group
Keywords: funkcjonowanie przedsiębiorstwa na rynku; analiza ekonomiczna; analiza finansowa w przedsiębiorstwie; analiza strategiczna; formy prawne przedsiębiorstw; organizacja przedsiębiorstwa; rynek obuwniczy; sprzedaż detaliczna