Oeny pracownicze w systemie motywacyjnym Urzędu Gminy Laskowa - Tokarz Henryk (My University, 2007)
Analizowany w niniejszej pracy problem oceniania pracowników samorządowych Urzędu Gminy Laskowa został przedstawiony w kontekście teorii zarządzania oraz teorii motywacji. Jednostka samorządowa to specyficzna struktura organizacyjna, której pracownicy funkcjonują zawodowo w warunkach ekspozycji społecznej. Oznacza to, że pełnią rolę służebną wobec mieszkańców gminy zaspokajając ich różnorodne potrzeby urzędowe i kulturalne. Stąd kwestie związane z planowaniem, ustalaniem celów oraz realizacją zadań przyjętych w harmonogramie pracy tak ściśle łączą się z okresowym ocenianiem pracowników oraz systemem motywacyjnym. Opracowanie dobrego systemu motywacyjnego jest zadaniem kierownictwa Urzędu Gminy. Jest to zadanie trudne do zrealizowania, ponieważ bezpośredni kontakt z petentami i różnorodność problemów uniemożliwiają usatysfakcjonowanie wszystkich pracowników zatrudnionych w Urzędzie Gminy. Jest to również grupa ludzi, która powiązana zawodowo w toku współpracy buduje więzi interpersonalne stosując się do zasad uczciwości, lojalności i zaangażowania. Prawidłowe funkcjonowanie systemu motywacyjnego daje szerokie możliwości oddziaływania kierownictwa na swoich pracowników, dlatego system powinien być dokładnie doprecyzowany w zakresie relacji między oceną pracowników a wynagrodzeniem. Pierwszy rozdział pracy zawiera charakterystykę współczesnych teorii zarządzania, natomiast rozdział drugi obejmuje analizę systemu motywacyjnego w ujęciu procesualnym. Istotną część pracy stanowi rozdział trzeci, w którym pogłębione zostały zagadnienia związane z jednej strony z oceną umiejętności pracowniczych, a z drugiej doborem metod oceny pracowników. Celem badań jakie zostały przeprowadzone, jest otrzymanie odpowiedzi na pytania jak pracownik ocenia jedno z narzędzi do oceny jakim jest „Arkusz spełnienia przez pracownika administracyjnego kryteriów oceny”. Pytanie, co chcieliby w nim zmienić, czy wyzwala on odpowiednią motywację do efektywnej pracy, jakie oczekiwania mają pracownicy, jak zostali ocenieni oraz czy spełnił on swoją rolę. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotową poświęconą problematyce zarządzania organizacją oraz zarządzania zasobami ludzkimi.
Worker assessment in the motivational system of the Urząd Gminy Laskowa
Keywords: przemiany ekonomiczne i społeczne; kierowanie a zarządzanie zasobami ludzkimi; motywowanie pracowników w organizacji; kwalifikacje formalne pracowników; kompetencje urzedników samorządowych; Urząd Gminy w Laskowej; metody oceniania pracowników