Sprawozdanie finansowe jako źródło oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa - Poręba, Urszula (My University, 2011)
W pracy zostało zaprezentowane sprawozdanie finansowe spółki akcyjnej Optimus, mająca na celu pokazanie kondycji firmy w trzy letni okresie jego działalności. Przeprowadzenie sprawozdania było możliwe poprzez wykorzystanie literatury fachowej dotyczącej sprawozdań finansowych oraz analizy finansowej i rentowności, a także poprzez dane liczbowe dotyczące spółki Optimus w oparciu o które zostało przeprowadzone sprawozdanie. Celem pracy było dokładne zbadanie analizy wskaźnikowej w której odpowiedzieć można na pytanie jak wyglądała rentowność, płynności, zadłużenie i rotacja w badanym okresie spółki, a także został przedstawiony schemat modelu Du Ponta, z którego precyzyjnie można wyciągnąć wnioski oraz interpretacje funkcjonowania firmy. W oparciu o literaturę i dane liczbowe spółki Optimus należy stwierdzić, że firma nie prosperuje najlepiej, nie osiąga zysku, lecz generuje stratę, ma problemy z płynnością, również rotacja majątku nie osiągnęła zadowalających wyników, jednakże w ostatnim roku można zauważyć poprawę wynikająca ze wzrostu kapitału własnego, tak więc firma znacząco obniżyła poziom zadłużenia. Przeprowadzona analiza ujawniła, jak znaczącą role w firmie, odgrywa sprawozdanie finansowe oraz jakie działania należy podjąć, aby ulepszyć sprawności firmy, żeby w przyszłych latach spółka osiągała zyski.

The thesis presents a financial report of a joint-stock company Optimus. The aim of this paper was to show the firm’s condition over a three-year period of time. The creation of this report was possible both due to the usage of the professional literature on financial reports and financial analyses and numerical data concerning the Optimus company. The work also aimed at studying the ratio analysis which showed the profitability, liquidity, liabilities and rotation of the company in this particular period of time. The interpretation and the conclusions connected with the work of this company could be drawn on the basis of the scheme of the Du Ponta’s model included in the thesis. Taking into account the literature and numerical data of Optimus, it can be said that the company does not prosper well and does not yield a profit, on the contrary, it operates at a loss and has problems with liquidity. However, due to the use of the ownership capital last year the debt of the company decreased dramatically and, consequently, an upturn could be observed. The conducted analysis showed how important a financial report is and what steps to take to improve the efficiency of the company.
Financial statements as a source evaluation enterprise financial condition
Keywords: sprawozdanie finansowe; analiza finansowa; analiza wskaźnikowa; bilans; rachunek zysków i strat; przepływy pieniężne; financial report; financial analysis; ratio analysis; balance; profit and loss account; cash flow