Konkurencyjność usług turystycznych w Uzdrowisku Muszyna - Krynica-Zdrój - Majda-Jaje, Joanna (My University, 2013)
Celem pracy było przedstawienie konkurencyjności usług turystycznych w Uzdrowisku Muszyna i Krynica- Zdrój. Badanie przeprowadzono przez porównanie dwóch gmin ze sobą konkurujących. Dokonano porównania na podstawie danych GUS. Na podstawie badań stwierdzono, że obie uzdrowiskowe gminy dbają o rozwój oraz podnoszenie jakości świadczonych usług. Nowe inwestycje podnoszą standard obiektów wypoczynkowych, miejsc spacerowych i atrakcji turystycznych, co przyciąga klientów oraz kuracjuszy do uzdrowisk. Dzięki rewitalizacji i modernizacji podnosi się jakość świadczonych usług, przez co obie gminy wzmacniają konkurencyjność na rynku. Sprawdzono, które uzdrowisko jest bardziej odwiedzane przez kuracjuszy oraz które z nich jest bardziej znane.

The aim of this study was to show the competitiveness of the tourist services in a spa Muszyna and Krynica-Zdroj. The study was conducted on a comparison of the two communities competing with each other. A comparison was made based on CSO data. Based on the research it was found that both the health resort community are expanding and improving the quality of services provided. New investments raise the standard of recreation facilities, walking places and tourist attractions that attracts customers and resort visitors to pas. With the revitalization and modernization increases the quality of service, so that both communities strengthen competitiveness. It was verified that a spa is more frequented by patients, and which one is more familiar.
The competitiveness of tourist services in a spa Muszyna - Krynica-Zdroj
Keywords: konkurencyjność usług turystycznych; badanie konkurencyjności; porównanie; podobieństwa; różnice; competitiveness of tourism services; competitive research; comparison; similarities; differences