Strategia rozwoju turystyki na przykładzie powiatu nowosądeckiego - Bulanda, Justyna (My University, 2011)
W niniejszej pracy poddano ocenie strategię rozwoju turystyki w powiecie nowosądeckim w ostatnich latach. Przedstawiono preferencje i potrzeby turystów przybywających w celach wypoczynkowych na Sądecczyznę. Określona została również wielkość i struktura bazy noclegowej oraz natężenie ruchu turystycznego na Sądecczyźnie. Diagnozę wielkości i struktury bazy noclegowej oraz natężenia ruchu turystycznego w powiecie nowosądeckim opracowano na podstawie źródeł wtórnych. Bardzo ważnym problemem na Sądecczyźnie jest wzrost konkurencyjności gospodarczej powiatu nowosądeckiego poprzez stworzenie odpowiednich warunków do lokalizacji działalności gospodarczej przyczyniającej się do wzrostu liczby nowych miejsc pracy oraz rozwoju przedsiębiorstw nowoczesnych technologii. Realizowanych jest bardzo wiele projektów związanych z promowaniem turystyki w powiecie nowosądeckim, sterowaniem rozwojem turystyki zgodnie z koncepcją rozwoju zrównoważonego jak i również realizowaniem inwestycji infrastrukturalnych zwiększających atrakcyjność turystyczną powiatu. W dużej mierze turystyka na Sądecczyźnie stała się jedynym i podstawowym źródłem dobrobytu oraz instrumentem walki z bezrobociem i wspierania przedsiębiorczości. Niestety w dalszym ciągu istotnym problemem powiatu nowosądeckiego w kwestii rozwoju turystyki jest zapewnienie odpowiedniej infrastruktury drogowej, rozumianej nie tylko w kontekście jej nawierzchni, ale również w bardzo ważnym aspekcie: stacji benzynowych, obiektów gastronomicznych, obiektów noclegowych, przydrożnych atrakcji turystycznych mogących się przyczynić do znacznego wzrostu atrakcyjności regionu. Celem władz samorządu powiatu nowosądeckiego powinny być działania powodujące dynamiczny rozwój turystyki oraz rozwój sfery związanych z tym usług. Przesłaniem powinno być potraktowanie turystyki jako kategorii ekonomicznej oraz dochodowej dziedziny gospodarki ziemi sądeckiej, w którą można i trzeba inwestować ze względu na posiadany duży potencjał turystyczny.

In the present composition the estimation of tourism development strategy in Nowy Sacz County within the last years was submitted. The preferences and needs of tourists coming for rest to Nowy Sacz land were presented. It was also defined the volume and the structure of accommodation sector and the intensity of the tourist traffic in Nowy Sacz land. The diagnosis of volume and structure of the accommodation sector as well as the intensity of the tourist traffic in Nowy Sacz County was worked out on the basis of secondary sources. A very important problem in Nowy Sacz land is the growth of economic competitiveness of Nowy Sacz County through creating suitable conditions for location business activity contributing to new workplaces number increase and development of modern technology enterprises. There are many projects in realisation connected with promotion of tourism in Nowy Sacz County, with steering of development of tourism in compliance with the idea of sustainable development as well as realising infrastructure investments enlarging tourist attractivity of Nowy Sacz County. In the large extent tourism in Nowy Sacz land became the only and basic source of welfare and the instrument for struggling with unemployment and supporting enterprise. Unfortunately still the essential problem of Nowy Sacz County in the matter of development of tourism is assurance of suitable road infrastructure, understood not only in the context of its surface, but also in very important aspect: filling stations, gastronomic objects, accommodation establishments, wayside tourist attractions liable to contribute to heavy increase attractivity of the region. The authorities of Nowy Sacz County should undertake activities bringing dynamic development of tourism and development of the sphere connected with this kind of services. The main purpose should be treating the tourism as economic category and profitable sphere of the economy of Nowy Sacz Land where it is necessary and possible to invest for possessed large tourist potential.
The strategy of development of tourism exemplified by Nowy Sacz County
Keywords: jednostka samorządu terytorialnego; strategia rozwoju; koncepcja rozwoju zrównoważonego; fundusze unijne; potencjał turystyczny; region turystyczny; self-government unit; development strategy; the idea of sustainable development; EU funds; tourist potential; tourist region