Marketingowe aspekty detalicznej działalności depozytowej i kredytowej na przykładzie Powszechnej Kasy Oszczędności Banku Polskiego S.A. - Król, Beata (My University, 2008)
Celem pracy jest przedstawienie szerokiej oferty detalicznych produktów depozytowych i kredytowych Banku PKO BP S.A., ze szczególnym uwzględnieniem podejmowanych działań marketingowych, stanowiących o sukcesie banku, oraz analiza dynamiki wzrostu depozytów i kredytów w latach 2006-2008.W związku z przedstawionym celem pracy zostały wyłonione dwa problemy badawcze: Hipoteza pierwsza zakłada, że produkty depozytowe i kredytowe oferowane przez Bank PKO BP S.A. spełniają oczekiwania klientów i są konkurencyjne. Hipoteza druga: oferta produktowa Banku PKO BP S.A. jest postrzegana przez pryzmat w dalszym ciągu mało elastycznych, rozbudowanych procedur, które w wielu przypadkach są barierą dla klienta. Jest to ważny problem z punktu widzenia klientów banku, jak również pracowników, którzy bezpośrednio zajmują się sprzedażą produktów bankowych. Wymienione problemy badawcze zostały omówione w rozdziale trzecim. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy poświęcony został ogólnym zagadnieniom marketingu bankowego, jego specyfice oraz stosowanym przez banki strategiom marketingowym. W rozdziale drugim przedstawiona została charakterystyka produktu bankowego, jego specyfika, rodzaje oraz nowoczesne formy dystrybucji. Rozdział trzeci zawiera materiały analityczne dotyczące aktualnej oferty depozytowej Banku PKO BP SA dla klientów detalicznych. W rozdziale czwartym zaprezentowano detaliczną ofertę kredytową Banku PKO BP SA, wyjaśniono pojęcia zdolności i ryzyka kredytowego, oraz dokonano szczegółowej analizy dynamiki wzrostu depozytów i kredytów na przełomie lat 2006-2008. W pracy korzystano z następujących źródeł: literatura fachowa, prasa, materiały internetowe oraz materiały wewnętrzne PKO BP S.A.
Marketing aspects of deposit and credit retail activity on the example of the PKO BP S.A. (General Savings Association of Bank Poland Joint Stock Company)
Keywords: marketing; marketing bankowy; produkty bankowe; kredyt; depozyt bankowy