Sytuacja bezrobotnych oraz sposoby przeciwdziałania na obszarze Tarnowa i Tuchowa - analiza porównawcza - Gierałt Łukasz (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie kształtowania się sytuacji osób bezrobotnych w Polsce z wyszczególnieniem społeczności Tarnowa i Tuchowa. Opisano istotę zjawiska bezrobocia, jego rodzaje, przyczyny, skutki oraz sposoby pomiaru. Przedstawiona została sytuacja na rynku pracy w Polsce od 1990 do 2003 roku. Przedstawiona została struktura i funkcjonowanie Urzędów Pracy oraz wyjaśniono, w jaki sposób bezrobotni mogą otrzymywać pomoc. Scharakteryzowano miasto Tarnów oraz miasto i gminę Tuchów na podstawie wybranych czynników ekonomiczno - społecznych, a następnie przedstawiono problem bezrobocia opisywanych społeczeństw. Zanalizowano strukturę bezrobotnych porównując dwie grupy społeczne.
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; Urząd Pracy; pośrednictwo pracy; formy pomocy; przeciwdziałanie bezrobociu; szkolenie bezrobotnych; prace interwencyjne