Przeciwdziałanie przemocy w rodzinie jako element polityki społecznej na przykładzie gminy Bobowa - Rafa, Marzena (My University, 2014)
Celem pracy jest analiza realizowanych przez gminę Bobowa zadań z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie, nałożonych na samorządy znowelizowaną ustawą z dnia 10 czerwca 2010 roku. W myśl powyższej ustawy strategia działań z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie ma opierać się na wypracowaniu efektywnej współpracy między wieloma instytucjami i służbami. Wszelkie interwencje służb w związku z przemocą w rodzinie mają odbywać się w oparciu o procedurę „Niebieska Karta”. Znacząca rolę w realizacji programu odgrywają pracownicy socjalni których ustawodawca wyposażył w kompetencje pozwalające na daleko idącą ingerencję w sprawy rodziny. Niniejsza praca rozpoznaje efekty skoordynowanych działań zespołu interdyscyplinarnego, weryfikuje prace wszystkich podmiotów zaangażowanych w tworzenie gminnego systemu przeciwdziałania przemocy w rodzinie i analizuje skuteczność interwencji w oparciu o procedurę "Niebieskiej Karty”. Gmina Bobowa realizuje nałożone ustawą zadania w niepełnym wymiarze, ponieważ działania mają charakter niekompletny i doraźny, co przekłada się na efektywność całego procesu przeciwdziałania przemocy w rodzinie.

The goal of the dissertation is the analysis of the responsibilities carried out by the community of Bobowa related to the prevention of domestic violence, which was imposed on local governments by an amended act from 10 June 2010. Within the context of the aforementioned act, the strategy for the prevention of domestic violence is based on the development of an effective collaboration between multiple institutions and services. All interventions by the authorities in connection with domestic violence are to be upheld in accordance with the “Blue Card” procedure. A significant role in the implementation of this program is played by civil servants whom the legislature has provided extensive powers to intervene in family affairs. The dissertation identifies the results of coordinated actions by interdisciplinary teams, verifies the work of all those involved in the creation of a community program for the prevention of domestic violence, as well as examines the effectiveness of interventions based on the “Blue Card” procedure. The community of Bobowa performs the tasks imposed by the law ineffectively because the actions they take are incomplete and ad hoc in nature, which impacts the efficiency of the whole program for domestic violence prevention.
Preventing Domestic Violence as and Element of Social Policy on the Example of the Bobowa Community
Keywords: rodzina; przemoc; pomoc społeczna; przeciwdziałanie przemocy; zespół interdyscyplinarny; family; violence; social aid; preventing violence; interdisciplinary team; Blue Card; Niebieska Karta