Metody analizy finansowej na przykładzie P.P.H.U. GAMRAT S.A. w Jaśle - Bielamowicz, Aneta (My University, 2006)
Celem pracy jest przedstawienie podstaw, rodzajów, procedur oraz zadań analizy finansowej jako nauki ekonomicznej oraz jej praktycznego zastosowania w przedsiębiorstwie PPHU GAMART S.A. w Jaśle. Treść pracy ujęto w czterech rozdziałach. W rozdziale pierwszym przedstawiono podstawy teoretyczne analizy ekonomiczno – finansowej w systemie ewidencji gospodarczej ze szczegółowym omówieniem jej pojęcia, celu oraz zadań. Rozdział drugi poświęcono omówieniu przedmiotu oraz zakresu analizy finansowej. Omówiono metody oraz wskaźniki z zakresu analizy finansowej, przedstawiono także model Altmana, który stanowi jedną z metod wczesnego ostrzegania zagrożenia upadłością przedsiębiorstwa. W rozdziale trzecim dokonano charakterystyki PPHU GAMART S.A. w Jaśle, przedstawiono misję, cel, zakres oraz przedmiot prowadzonej działalności. Czwarty rozdział obrazuje praktyczne zastosowanie metod analizy finansowej w zakresie oceny prowadzonej działalności przez badane przedsiębiorstwo. W oparciu o sprawozdania finansowe za okres lat 2001 – 2003 przeprowadzono analizę struktury majątku i kapitału, rachunku zysków i strat, przepływów pieniężnych oraz analizę wskaźnikową. Dodatkowo na podstawie metody Altmana według D.Stosa i J.Gajdki przeprowadzono analizę w zakresie ewentualnego zagrożenia bankructwem omawianego przedsiębiorstwa. W rozdziale tym przeprowadzono również analizę przyczynowo – skutkową na bazie modelu Du Pont`a.
Methods of financial analysis on an example of P.P.H.U “Gamart” company in Jasło
Keywords: analiza ekonomiczna; analiza finansowa; analiza wskaźnikowa; finanse przedsiębiorstwa