Projekt bezprzewodowego dostępu do internetu na terenie Zespołu Państwowych Szkół Plastycznych w Krakowie - Kasina, Grzegorz (My University, 2012)
Celem pracy jest zaprojektowanie w pełni funkcjonalnej sieci bezprzewodowego dostępu do Internetu na terenie Zespołu Państwowych Szkół Plastycznych w Krakowie. W pracy zostanie przedstawiony zamysł dyrekcji szkoły, dotyczący idei sieci. W sugerowanym rozwiązaniu zostanie ukazany rodzaj technologii, sposób zarządzania systemem oraz forma zabezpieczenia całości sieci. Platforma naszego Hotspota oparta o technologię Mikrotika jest bardzo elastyczna. Jej możliwości są wprost nieograniczone. Możliwość rozbudowy systemu o inne usługi są ogromne, dla przykładu: hosting, poczta elektroniczna, FTP, płatny dostęp do Internetu i wiele innych. Ograniczenie dla użytkowników można tworzyć indywidualnie jak również dla całych grup. Różnorodność typów zabezpieczeń jakich możemy użyć sprawia, że nasza sieć będzie zabezpieczona przed atakami i wypływem informacji.
Design wireless internet access in the State School of Visual Arts Complex in Cracow
Keywords: sieć bezprzewodowa; internet; technologie informatyczne; zarządzanie siecią; zabezpieczenie sieci