Poczucie jakości życia, a nieśmiałość u młodzieży licealnej - Kawa, Milena (My University, 2014)
Praca ma charakter teoretyczno - empiryczny. Realizowany program badawczy koncentruje się na poznaniu poczucia jakości życia u młodzieży nieśmiałej. Badania przeprowadzono wśród uczniów szkół licealnych w wieku od 16 do 18 lat. W badaniach wykorzystano następujący zestaw metod: Kwestionariusz N. Croziera, Skalę T. Eisenberg, Fabes i Murphy, Kwestionariusz Poczucia Jakości Życia M. Straś–Romanowskiej, Skale Psychologicznej Jakości Życia w opracowaniu Z. Uchnasta oraz Ankietę personalną własnej konstrukcji. Uzyskany materiał empiryczny został poddany analizie statystycznej i psychologicznej. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdza się, iż subiektywna ocena poczucia jakości życia młodzieży nieśmiałej jest znacząco niższa od poczucia jakości życia młodzieży nie charakteryzującej się nieśmiałością. Młodzież nieśmiała w mniejszym stopniu doświadcza satysfakcji z życia niż jej nie-nieśmiali rówieśnicy. W mniejszym stopniu czerpie radość z relacji interpersonalnych w rodzinie i grupie rówieśniczej, przy czym jej poczucie własnej wartości jest znacząco niższe niż młodzieży nie-nieśmiałej. Badani przynależący do grupy nieśmiałych, w porównaniu do ich nie-nieśmiałych rówieśników, odznaczają się także znacznie słabszym poczuciem witalności oraz mniejszą energią życiową co po części tłumaczy ich pasywne zachowanie.

The thesis is characterized by theoretical and empirical approach. Implemented research program focused on understanding the sense of quality of life among timid adolescents. The study was conducted among high school students between the ages of 16 to 18 years. The study used the following set of methods: Questionnaire N. Crozier, Scale T. Eisenberg, Fabes, and Murphy, Quality of Life Questionnaire M. Straś-Romanowska, Scale of Psychological Quality of Life created by Z. Uchnast and a personal survey of my own design. The resulting empirical material has been subjected to statistical and psychological analysis. Based on these results, it is concluded that the subjective assessment of the quality of life of young people feeling shy is significantly lower than the sense of quality of life of young people not characterized by shyness. Timid youth experience less satisfaction from life than their peers without such an issue. To a lesser extent, derives joy of interpersonal relationships in the family and peer groups, where her self-esteem is significantly lower than the non-shy youth. Respondents belonging to the group of timid, compared to their non-shy peers, also have a much weaker sense of vitality and less life energy which in part explains their passive behavior.
The quality of life among high school students with shyness disorder
Keywords: poczucie jakości życia; nieśmiałość; quality of life; shyness; timidity