Przemiany wynikające z emigracji zarobkowej mieszkańców wsi Łosie (powiat Gorlicki) a perspektywa pozostających w kraju członków rodziny - Siuta, Paweł (My University, 2015)
Niniejsze opracowanie charakteryzuje mieszkańców wsi Łosie pozostających na emigracji zarobkowej, aczkolwiek czyni to oczyma pozostających w kraju członków rodziny. Autor na podstawie przeprowadzonych badań dokonał charakterystyki mieszkańców wsi Łosie, w której co czwartym gospodarstwie domowym choć jedna osoba przebywa na emigracji zarobkowej. Emigrujący zarobkowo ze wsi Łosie najczęściej kierują się ku Wyspom Brytyjskim (młode pokolenie) i Niemcom (starsze pokolenie). Na emigrację zarobkową decydują się mieszkańcy z wykształceniem ponadgimnazjalnym, którzy często pracują zgodnie ze swoimi kwalifikacjami. Badania wykazały również, że aż (!) 80 procent emigrujących doświadcza rozłąki z najbliższą rodziną. Wyniki pokazują również bardzo niepokojące zjawisko jakim są wyjazdy na stałe – co piąty emigrant zarobkowy ze wsi Łosie chce w perspektywie najbliższych pięciu lat wyemigrować z całą rodziną na stałe – co może być katastrofalne dla struktury ludnościowej Polski. Praca poprzedzona jest wnikliwą analizą literatury a w podsumowaniu autor zawarł 12 głównych wniosków wywodzących się z badań ankietowych.

This study characterizes the Łosie villagers who emigrated, however it does so through the prism of the country's remaining family members. The author based on the research done Łosie characteristics of rural residents, wherein every fourth household, at least one person was on immigration. Labor (economic) migration from the Łosie countryside frequently turning to the Great Britain (the young generation) and Germany (the older generation).According to this research, economic emigration has been choosen by inhabitants who holds secondary education diploma or higher - quite often they work in accordance with their qualifications.Studies has also shown that, up (!) 80 percent of emigrants experiencing separation from close family.The results has also shown a very disturbing trend, which involves a permanent emigration - one of five emigrate from the village of Łosie wants in the next five years immigrate permanently with the whole family- what can be catastrophic for population structure of Poland.The work is preceded by a thorough literature analysis and contains 12 author's conclusions who has been drawn from the survey.
Transformations resulting from the emigration from Łosie village (District Gorlice) and the prospect of family members remaining in the country
Keywords: badania ankietowe; przemiany społeczne; perspektywa mieszkańców; surveys; social change; residents prospect; emigracja; emigration; emigration purpose; cel emigracji